Koh Lipe

Nu ligger jag lite efter i bloggandet igen men de ska nog losa sig.. =)

Kom till Koh lipe efter en 7timmar lang farja. Hittade en bunglaow pa stranden direkt nar jag kom iland. Frashade till mig lite och borjade direkt ga och leta efter en bra dykshop sa jag kunde boka mina fundive till dagen efter. Valde en av manga dykshopper och bokade ett. Gick och at en kyckling/Nudel soppa som var sjukt god. Satte mig sedan i baren och spelade lite Set (ett kortspel jag fatt av Marianne) Gick och la mig runt 11 tiden.

Vaknade pigg och utvalad och redo for mitt dyk. Kom till dykshoppen, packade pa alla tankar och utrustning pa tricykeln for att sedan lasta in de i den longtailbat vi skulle dyka ifran. Traffade tva tjejer fran stockholm pa baten som gjorde sin open water med instruktoen Mark.
Under mina dyk sag val inget sa speciellt forutom sjukt vackra mjuka lila koraller. Hade en Divemaster fran frankrike.
Senare pa kvallen nar vi satt och skrev vara loggbocker bestamde jag mig for att gora advanced kursen. Tjejerna skulle gora den direkt nar de var klara med open water sa da kunde jag haka pa dom. Hade da Mark som instruktor och han var hel knapp. Gissningsvis runt 50ar med dreadlocks som han fatt av att anvanda cyklopet sa mycket under all dykning. I advanced gor man 5 olika kurser som man valjer sjalv.
Dag 1.
Peak preformance Buoyancy
En kurs som gor att man kontrollerar flytkraften under vattnet sa man ror sig smidigare, sparar mer luft, kan ga narmare botten utan att riskera att tappa kontrollen och skrapa i och forstora nagonting.
En valdigt bra kurs att ta. Vi borjade med att vara tyngdlosa under vattnet och tranade att stiga och sjuknka med hjalp av andningen. Vi simmade genom en fyrkant. simma nara botten utan att rora upp massa sand, sta pa huvudet sa man kan titta in under stenar osv.
Navigerning
Larde oss att navigera med kompass under vattnet med hjalp av fenkickar. Sen Naturnavigering osv. ganska trakigt med man denna kurs ar obligatorisk. Dock sa hade de som fyllde tankarna inte fyllt upp alla fullt utan en hade en fjardedel mindre luft, Mark tog denna och vi var tvungna att avbryta dyket innan vi var klara med alla moment.
Dag 2
Djupdyk


Simmade ner till 30m djup dar vi gjorde lite ovingar som demonstrerade hur seg i huvudet man bli pa det djupet. Fick skriva varat fulla namn och telefonnr baklanges. Peka pa siffror i ratt ordning osv. Det visade sig att det var ganska svart att skriva Fredriksson baklanges. Det ar inte sa att man gor det varje dag... Fick ett skrattanfall nar jag kollade pa Anna och ser att hon inte har fatt ur all babyshampoo nar hon rengjorde masken och har halva masken full med shampoo bubblor. Sag sjukt roligt ut. =D  Nar vi simmade upp mot grundare vatten igen sag vi en massa stingrockor som simmade ivag. Valdigt fina var dem.

Fisk ID
Fick lara oss att identifiera olika fiskar och plasera dem i grupper. Det gor att man lattare kan faststalla vilken fisk man sett nar man kollar i fiskbockerna. Sag inte sa manga kul fiskar detta dyk dock utan bara de vanliga.
Nattdyk
Gjorde iordning varan utrustning Pa land innan det  blev morkt sa man hade stenkoll pa allt. Kontrollerade fisklamporna sa man inte blev utan ljus dar nere. Jag var ganska nervos for detta dyket da jag inte riktigt gillade tanken pa att inte kunna se sa mycket. Vi tog pa oss all utrustning och gick ner till baten som skulle ta oss ut i viken.
Nar vi val var under vattnet var det omjligt for mig att slappna av och jag tyckte inte riktigt om upplevelsen. De var dock valdigt roligt att leka med planktonen. Da slackte man alla ljus. Satt pa kna pa botten och det rackte att man rorde sig sa blev det massa gnistrande glitter efter rorelserna. =)
Vi skulle aven gora lite nattnavigering som innebar en enkel ovning da man simmade fram och tillbaka i en rak linje medans man kollade pa kompassen. Jag var sjukt nervos sa jag glomde typ allt, jag kollade pa kompassen men glomde att kicka, vanda och rakna kickarna.. Haha.. Lyckat..
Dag3
Resten av Navigeringen och Hajletande
Vi gick ner pa valdigt grunt vatten och gjorde de lilla som var kvar av navegeringen i rasande takt, felfritt. Hoppade upp i baten igen for att ta oss till ett stalle dar man sett den stor jakla Nurseshark.

Vi hoppade ner i vattnet igen i den sjukt starka strommen och borjade leta. Nurse shark ligger pa botten och vilar precis som leopardhajen och vi hade fatt hora att den skulle ligga under en stor sten. Mark blev helt till sig nar han hittade den och drog oss ner en och en sa vi var 1-2m ifran denna haj som var 3-3,5m lang. och fet var den ocksa. =) Nar vi var nojda med varan beskadning av hajen borjade vi leka i strommen. Vi behovde inte kicka utan bara flog fram i vattnet som flygplan, snurrade runt lite och helt plotsligt skriver Mark "Horse race" pa sin skrivtavla. Jag fattar inte riktigt vad han menar och helt plotsligt sa sitter han pa min tank och leker cowboy. Tror att vi skrattade upp halften av luften de dyket.

Tillbaka pa land skrev vi vara loggbocker och jag bokade en biljett till Singapore och darifran en flygbiljett till dagen efter till Bali. Packade och gick och la mig tidigt aven denna dag da resan till SP skulle ta 24h..













Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0